"Första hjälpen" när din hund sprungit bort! 


När en hund springer bort blir den ganska omgående osäker och förvirrad och slår på den överlevnadsinstinkt som de flesta djur har. Det medför att den håller sig undan från människor och speciellt från de människor som ger den någon form av uppmärksamhet, oftast även från ägaren om hunden är i rörelse då de möts. Hunden behöver vara stilla och känna in vem du är med mer än ett av sina sinnen, lukt ,syn och hörsel för att poletten ska trilla ner, det kan ta lite tid, så att vara lugn och skynda långsamt med kontaktsökande är viktigt. En hund som är på ny plats och kanske hos ny ägare blir ännu mer  svår att fåmga in, men de flesta hundar och även en ny hund på ny plats brukar komma tillbaka dit där den försvann ifrån, när den har lugnat sig lite. Hundar är ju duktiga att använda näsan och spårar sig ofta tillbaka till platsen de försvann ifrån.


Om hunden försvunnit nära sitt hem så  bör du nu ha dörren på glänt så den kan gå in själv när den kommer hem. Även en hund som är helt ny i hemmet,  eller kanske smet innan den ens hunnit varit inne i hemmet, brukar komma tillbaka till stället den försvann ifrån. Det är då extra viktigt att lägga ut mat och vatten och gärna nåt som den legat på och känner igen, speciellt om du tror att den är för rädd för att våga gå in i sitt nya hem. Hittar den resurser som mat och kanske sin lukt där, så återkommer den med stor sannolikhet igen lite senare och kanske stannar kvar i området. Då ges tid att planera för att kunna fånga in hunden i fälla/hägn med hjälp av med mat.


Om hunden försvann vid promenad på annan plats, och oavsett anledning till varför hunden sprungit bort kan du lägga ut en filt eller hundbädd som hunden använt och känner igen sin lukt på, samt lite extra god mat och kanske vatten. Du bör själv stanna kvar i närheten hela tiden och invänta hunden. Om du behöver avvika bör du ringa efter någon som hunden känner väl, som kan vara kvar på platsen under tiden. När hunden kommer dit ska du vara mycket uppmärksam på hur den beter sig och inte ge dig tillkänna förrän den är lugn, annar är risken stor att den blir rädd och försvinner igen.


Om hunden försvann med koppel eller spårlina kan den beroende på terängen ha fastnat. Vissa hundar biter av kopplet/spårlinan om de kommer åt, medans vissa sitter snällt där de fastnat. När en hund fastnat är de i de flesta fall hel tysta och ligger tryckta mot marken, för att inte röja sin situation för någon potentiell fara. Detta gör att man som människa kan passera jättenära utan att upptäcka hunden. Om hunden befaras ha fastnat kan andra hundar och speciellt en utbildad spår eller sökhund vara till stor nytta. Det finns privata spårhundar som kan spåra med hjälp av en "smeller" något som har den försvunna hundens doft,  som då spårhunden får förevisad innan den startar. Om du kan hitta ett väl utbildat ekipage, kan det vara värt att prova om man tror att hunden fastnat. 


Ring Polisen och anmäl att hunden är borta och lämna en bra beskrivning av hunden. Det är mycket viktigt att hunden är registrerad på dig i Jordbruksverkets hundregister.  Om hunden hittas av polis eller annan är det med chippet man spårar ägaren. Om du inte har registrerat dig som ägare till hunden där, är det därför viktigt att göra det nu direkt. Är du hundvakt bör du ringa ägaren och fråga om detta är gjort. Glöm inte bort att kontakta polisen varje dag för att fråga om de fått in någon hund eller observationer. Polisen generellt prioriterar inte bortsprungna hundar så ringer man inte själv och frågar får man tyvärr ibland inget veta.


Efterlys hunden på olika sätt beroende på var du bor. Prata med grannar, efterlys den i lokala facebookgrupper, gör en digital efterlysning som du kan skicka med sms till boende i ett stort området runt där du bor. Skriv ut efterlysningen och sätt upp på olika ställen i det område hunden försvann. Be om hjälp av alla, vänner och bekanta och även obekanta.  Be dem gå promenader och titta efter hunden, prata med människor de möter etc.  Det är mycket viktigt att tala med alla som hjäper till om att de absolut inte får ropa eller gå efter hunden om de ser den, och det är speciellt viktigt om hunden var ny i hemmet, eller rädd och osäker redan innan den försvann. Om många ropar på hunden eller på annat sätt söker kontakt, kommer hunden att springa längre bort och då blir det också svårare att fånga den.


Om du har en hundkompis som den känner väl, så är det bra att ta med den på långlina om du inte kan släppa den lös. Andra lugna hundar och eller för hunden kända kompisar, brukar få de flesta rymlingar att våga komma fram och hälsa. "Förtrollningen" brukar då släppa, speciellt när de förstår att det är matte eller husse i andra änden av repet. Om hunden är rädd  eller stressad och flyr oavsett är det bäst att inte fortsätta påkalla hundens uppmärksamhet utan istället avbryta och bara sätta sig ned och ignorera den eller bara vända om och öka avståndet så den inte känner sig trängd. Att ge den utrymme kan i bästa fall göra att den vågar komma närmare eller åtminstone inte springer iväg längre bort. 


Om hunden tydligt visar att den inte vill eller tänker närma sig dig eller sin hundkompis, rekommenderar vi att du ringer oss för att få råd och hjälp hur du bäst går vidare. Varje hund är en unik individ som beter sig olika i samma situation. Det är därför omöjligt att skriva om hur du ska gå vidare utan att först få veta mer om just din hund och vad som har hänt. Du är välkommen att ringa för vidare förslag på åtgärder för att så snabbt som möjligt kunna få tag på din hund.